Hort Social

"Projectes i iniciatives per a fomentar el consum just i responsable"

Hort Social

El 24 de novembre del 2013 s´inaugurà l’hort urbà comunitari “Illa dels 3 horts” al barri de la Font de la Guatlla del districte de Sants-Montjuïc. Es tracta d’un espai municipal que forma part del Pla BUITS (Buits Urbans amb Implicació Territorial i Social) de l’Ajuntament de Barcelona, una iniciativa que ha posat a disposició d’entitats i associacions sense ànim de lucre 19 espais en desús de la ciutat. Tarpuna i Slow Food Barcelona van rebre les claus del solar el passat 7 de novembre en un acte a l’ajuntament on es va formalitzar la cessió de l’espai per tal de poder començar a desenvolupar-hi activitats.

El projecte Illa 3 horts preveu crear un espai humà de convivència i aprenentatge comunitari per a la transformació social. Es tracta d’un espai innovador i sostenible estructurat al voltant de dos eixos vertebradors, la plaça i l’hort urbà. La plaça serà un espai dinàmic i polivalent on s’hi desenvoluparan activitats d’oci i lleure tant per als veïns del barri com les entitats que ho sol·licitin. L’hort urbà serà una àrea de cultiu ecològic que contribuirà a la renaturalització de la ciutat i l’ampliació de l’espai verd, alhora que promourà la cohesió i inclusió social al barri.

A través de l’activitat agrícola comunitària, l’hort urbà promourà la participació de persones amb risc d’exclusió social, persones amb problemes de salut mental, amb gent gran i amb alumnes de les escoles del barri.

Al seu voltant hi haurà altres àrees que faran de nexe d’unió teixint xarxes de relacions entre persones i naturalesa: bioconstrucció, àrea de compostatge, jardí aromàtic didàctic i lúdic, zona de recollida d’aigües, etc.

La participació de SlowFood Barcelona en aquest projecte té com a finalitat utilitzar l’espai buit de la Font de la Guatlla per a promoure activitats relacionades amb l’educació al gust, en concret:

1) Crear un “orto in condotta” (joc de paraules intraduïble per a definir un hort didàctic) de SlowFood.

No es tracta només d’un hort: és un projecte molt incloent que combina la participació d’alumnes, mestres, avis, pares, cuiners, monitors… Són horts que promouen l’educació alimentaria i ambiental en les escoles mitjançant la creació d’ una comunitat d’aprenentatge a on es treballa de forma profunda el tema de les plantes, de les estacions de la biodiversitat.

2) Implicar els cuiners de la xarxa Terra Madre i els xefs dels restaurants SlowFood Km0 com animadors de les activitats que es poden fer amb els productes de l’hort.

Són cuiners que estan acostumats a treballar amb productes locals i a posar-los en relació amb les receptes tradicionals. Un exemple: per fer un bo pa amb tomàquet fa falta un bon tomàquet de penjar tradicional, un bon oli d’oliva i un bon pa fet com abans.