Nodrir la Ciutat

"Projectes i iniciatives per a fomentar el consum just i responsable"

Previous Next

Nodrir la Ciutat

Slow Food Barcelona , la revista Cuina i l´Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT), uneixen els seus esforços per organitzar 4 esdeveniments i reflexionar sobre la possibilitat i necessitat de consumir producte de proximitat, per nodrir la ciutat de Barcelona amb productes de Km0.
El primer esdeveniment es va organitzar el dissabte 7 de març del 2015 a la Masia de Cal Misses, al Parc Agrari del Baix Llobregat.
El segon, el dilluns 21 de setembre de 2015, al Port de Barcelona, amb la col·laboració de El Peix al Plat.

Els horts del Baix Llobregat sempre s'han considerat el gran rebost de Barcelona.

Els pagesos són els veritables protagonistes. L’aparició de les grans ciutats i la urbanització de bona part del territori han fet que la pagesia es transformés. Actualment a Catalunya hi ha una agricultura periurbana i, amb l’especialització del monocultiu, l’elaboració final de moltes produccions s’ha traspassat a les cooperatives. Molts pagesos, a la recerca de donar un valor afegit al producte, han decidit recuperar la manera de fer dels avantpassats.  I s'està recuperant aquesta imatge gràcies a iniciatives com els Mercats de Pagès, els projectes gastronòmics lligats als productos Km0, que recuperen la importància del pagès, que no tan sols ocupa i gestiona un territori i produeix aliments, sinó que també com a agricultor ha de preservar el medi, mantenir el paisatge i conservar la biodiversitat.

L'única forma de preservar aquest territori, és consumint-ho.

Si la societat dóna valor a aquest paisatge, serà més difícil que tornin a ocórrer projectes especulatius com va ser el projecte de EuroVegas.
Organitza: Associació de Gastronomia i Turisme · Slow Food Barcelona · revista CUINA Amb el suport de l´Ajuntament del Prat de Llobregat.

El mar, segona estació

Després de la primera trobada del 7 de març al Parc Agrari del Baix Llobregat, la segona cita trobada serà el proper dilluns 21 de setembre a les 15 h al Passeig de Borbó (Edifici One Ocean Port Vell), en un programa que inclou una xerrada sobre el consum responsable de peix, una visita guiada a la Confraria de Pescadors, la Torre del rellotge i a la subhasta del peix. I finalment una sortida amb vaixell de pesca.

La ciutat de Barcelona s’ha caracteritzat per un vincle amb el mar, la pesca i els pescadors. Avui dia, la tradició pesquera de Barcelona ha aconseguit mantenir la seva identitat.

La Confraria de Pescadors de Barcelona representa un lloc perfecte per adonar-se que el mar alberga una elevada biodiversitat i que de la seva explotació depèn la vida de comunitats senceres, Des dels pescadors fins als consumidors. Des de la seva fundació, la Confraria coopera amb els pescadors perquè la ciutat pugui gaudir d’un peix i marisc fresc, de proximitat i de qualitat: el “Peix de la Barceloneta”. La seva història i tradició constitueixen un patrimoni a conèixer, protegir i valorar davant les generacions presents i futures, així com els recursos pesquers que el mar ens pot oferir.

Organitza: Associació de Gastronomia i Turisme · Slow Food Barcelona · revista CUINA Amb el suport de El Peix al plat.