Objectius

"Incentivar la compra directa al petit productor situat en un radi no superior de 100 km"

Què és un aliment bo, net i just? L’enfocament de Slow Food sobre la producció agroalimentària i la gastronomia parteix del concepte de qualitat alimentària. Segons Slow Food la qualitat alimentària es pot definir sobre la base de tres elements fonamentals i interrelacionats, sintetitzats en l’eslògan “bo, net i just”.


Gastronòmics · BO:
Recuperació de la gastronomia catalana entesa com un conjunt de propostes basades en l’autenticitat, el producte local i de temporada.

Mediambientals · NET: Fomentar el consum d’aliments ecològics de proximitat; encaminar-nos cap a la desaparició dels transgènics de la carta dels restaurants; eliminar de la carta peixos en vies d’extinció (en particular, la tonyina vermella (thonus thynus)), i el salmó de piscifactoria (per tractar-se d’una activitat altament contaminant i un aliment contaminat de metalls pesants i altres tòxics); fomentar la biodiversitat, també utilitzant productes protegits per Slow Food que estan en risc d’extinció o d’oblit (Baluards i Arca del Gust); promoure el consum de peix de pesca sostenible, compliment de talles mínimes; disminuir l’emissió de CO2 en reduir el transport d’aliments; aplicar mesures mediambientals (reciclatge dels olis, altres productes, ús de productes de neteja ecològics, ús d’energia neta, ús de materials amb impacte medi ambiental reduït…)

Social · JUST: Incentivar la compra directa al petit productor situat en un radi no superior de 100 km per tal de reduir la cadena de distribuïdors; donar un valor just al producte alimentari aconseguit amb bones pràctiques, ajudarlo a recuperar la rellevància dintre de l’actual societat tot mencionant-lo a les cartes, preparant actes i degustacions… I, no menys important, ajudar l’economia local sostenible.

 

carlo petrini Bo Net i Just w