Annex

"L’Arca del Gust és un catàleg format pel conjunt de sabors, textures i aromes que des de diferents racons del món s’estan recuperant"

Aquest document informatiu podeu incloure’l a la carta, a la vostra web o en el lloc visible que més us convingui. Acabes d’arribar a un restaurant Km0 d’Slow Food… saps què vol dir?

Doncs que en el nostre restaurant es cuinen plats de Km0 en els quals prioritzem la pagesia propera i ecològica, emprem aliments de temporada, evitem l’ús de transgènics, recuperem productes de l’Arca del Gust i dels Baluards d’Slow Food, i cuinem peix capturat de forma sostenible. Cuinem des del cor i treballem amb aliments de màxima qualitat compartint el nostre coneixement amb altres restaurants Km0 per millorar el vincle entre la terra i la gastronomia local. Ens agrada cuinar, i ens agrada que els nostres clients rebin a la taula el que nosaltres estimem a la cuina.

Què és Slow Food?

Slow Food és una associació eco-gastronòmica sense ànim de lucre fundada el 1989, actualment representada a 122 països diferents. Neix per fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Els cuiners d’Slow Food ens hem unit amb la xarxa mundial Terra Madre per crear un model alternatiu de producció i consum d’aliments. Treballem amb la pagesia propera i oferim la màxima qualitat als nostres clients.

Què és un plat Km0?

Un plat és considerat Km0 quan la major part dels seus ingredients que el componen es compren directament a la pagesia local situada a menys de 100km. Han de ser majoritàriament ecològics o pertànyer a l’Arca del Gust o a un Baluard d’Slow Food. No es permet l’ús d’aliments transgènics, ni de peix en perill d’extinció

Què és l’Arca del Gust?

L’Arca del Gust és un catàleg format pel conjunt de sabors, textures i aromes que des de diferents racons del món s’estan recuperant. Els socis d’Slow Food inclouen a l’Arca del Gust productes oblidats per tal de poder-los recuperar i tornar a cuinar. Trobaràs varietats tradicionals d’hortalisses i fruites, cereals que gairebé havien desaparegut, mètodes d’elaboració ancestrals, races animals, etc.

Què és un Baluard?

Un Baluard és un projecte local que neix per donar suport a la pagesia tradicional i de petita escala per recuperar productes de varietat antigues en risc de desaparició. S’impulsa des del mateix territori on es troba l’aliment i té per objectiu fomentar-ne la producció i el consum. Cuinant aliments dels Baluards n’estem enfortint la recuperació i la coneixença.

Què és la pesca sostenible?

Pescar de manera sostenible vol dir que les arts que s’empren per capturar els peixos són respectuoses amb l’entorn i amb totes les varietats de peix que són capturades. Per exemple, no es pesquen espècies en perill d’extinció com, la tonyina o el salmó; ni tampoc mides petites que malmetin la capacitat de reproducció de l’espècie. També és important que es facin servir totes les peces capturades i que es potencií l’ús de peixos locals respectant la seva temporalitat.

Tipologia de productes per als plats km 0 (agrupats per productors)

Cansaladers: producte ecològic sense additius.
Compra directa a productors de fruita i verdura, amb certificat ecològic.
Formatgers i altres productors làctics: ús de llets d’animals no transgènics, de ramat propi, que pasturin, que mengin productes ecològics. Slow Food aposta pels formatges de llet crua.
Forners: de farines ecològiques nacionals, varietats autòctones, varietats antigues de gra, llevat mare i, opcionalment receptes tradicionals de la zona.
Pescadors: els peixos hauran de procedir de pesques sostenibles (mirar les arts de pesca permeses i espècies en risc d’extinció no permeses als plats Km0).
Ramaders: producció ecològica i ramat propi. Amb certificació.
Viticultors i oleïcultors: producció respectuosa amb el medi ambient i ús de varietats autòctones.
Altres: sal sense refinar; edulcorants ecològics; sucre, cafè i xocolata ecològic i/o de comerç just.

Alguns exemples de plats hipotètics Km0:

Sofregit de tomàquet eco de proximitat, ceba de proximitat i calamar de pesca sostenible de la llotja propera /vedella ecològica de prox: Plat Km 0.
Sofregit de tomàquet eco de proximitat, ceba de proximitat i ovella ripollesa de Mas Marcè: Plat Km0 i amb simbolet cargolet.
Una llesca de pa amb tomàquet que compleixi amb la tipologia de producte de Km0 indicada (farines ecològiques de proximitat, llevat mare, tomàquet eco local, oli local eco i sal (eco o de l’Arca del Gust)) podria ser un plat Km0.

Vols ser xef Slow Food Km0?

Escriu a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. i t´informarem.