Què és la Barcelona Slow Food Guide

Què és la Barcelona Slow Food Guide?

Barcelona Slow Food Guide

La Barcelona Slow Food Guide us ajudarà a orientar-vos en una ciutat cada dia més feta a mesura del turisme i de la pressa. La primera edició, que va sortir al carrer el novembre de 2018, recull més de cent establiments que vinculen la cultura gastronòmica local amb la sostenibilitat.

Tots són molt diferents, però a tots hi hem vist una espurna, o el foc sencer, d'intensió slow a la carta, a la selecció de vins, a l'ús de les verdures, a la compra a pagès, a la força de la tradició o a la manera de tractar els residus i l'energia.

Entre aquests locals n'hem escollit trenta i els hem distingit amb el cargol: són els que considerem millors representants de l'esperit Slow Food, els que estan marcant el camí de la restauració cap a un món millor.

Des de petits restaurants familiars, vinoteques, pizzeries, cafès, gelateries autèntiques fins a cocteleries que fan 
servir ingredients de producció pròpia 
i de procedència local: tots comparteixen un savoir faire artesanal i una visió de 
360 graus del territori que els envolta 
i de la cultura de la qual formen part.

Alguns venen de lluny, però ja estan tan integrats que són una part del panorama gastronòmic de la ciutat, altres han nascut 
i crescut en aquesta terra, imbuïts de tradició fins al moll de l’os i transmeten també tradició a les noves generacions; altres són (o se senten) una mica d’aquí i d’allà i la seva cuina representa alhora una visió global i local de la restauració moderna. Tots són els veritables abanderats de la sostenibilitat, contra l’escalfament global, contra la uniformització del gust i les grans cadenes de restaurants en sèrie. Tots s’esforcen cada dia per oferir una gastronomia d’acord amb els principis fonamentals de la nostra associació: bona, neta, justa i de proximitat.

Aquí la podeu trobar!

Objectius

Convivium (plural convivia)
  • Una secció local d'Slow Food. Presents a tot el món, els convivia d'Slow Food organitzen esdeveniments i activitats en l'àmbit local que poden consistir en sopars senzilles i degustacions, on els socis comparteixen les alegries del menjar; en visites a productors i granges locals, conferències i debats, festivals de cinema o en cursos de degustació tant per a nens com per a adults. Els convivia són el pilar fonamental de Slow Food. Aquests són possibles gràcies als socis, que ofereixen el seu temps i la seva energia de forma voluntària.
Ecogastronomia
  • Aquest terme reconeix la forta connexió que hi ha entre els nostres plats i el nostre planeta, així com el fet que les decisions sobre la nostra alimentació tenen un gran impacte en la salut de l'entorn i de la societat.

Comunitats de l'aliment
  • Grups de productors a petita escala i altres actors units per la producció d'un mateix aliment que estan estretament relacionats amb una àrea geogràfica concreta. Els membres de les comunitats de l'aliment estan implicats en la producció a petita escala i sostenible de productes de qualitat.
Bo, net i just
  • Els tres principis de la filosofia de Slow Food sobre l'alimentació i sobre la producció alimentària:
  • NETA: una producció alimentària i un consum que no danyi el medi ambient, el benestar animal ni la nostra salut;
  • BONA: una dieta amb aliments de temporada, frescos i saborosos que satisfacin els sentits i que formi part de la nostra cultura local;
  • JUSTA: uns preus accessibles per als consumidors, una retribució i unes condicions justes per als productors a petita escala.

Comunitat Slow Food
  • La comunitat de Slow Food és un grup de persones que comparteixen els valors de el moviment internacional Slow Food. Una comunitat està composta a el menys per 10 persones (el nombre pot variar en funció del territori) i representa el nucli bàsic de la xarxa de Slow Food, tal com ho representen els convivia. S'estableix per aconseguir un objectiu específic (per exemple, la protecció i millora d'un aliment local, la creació d'un hort o d'un projecte educatiu ...) que estigui vinculat als objectius generals d'Slow Food i opera en un territori específic dialogant amb la resta de la xarxa local i regional. A el mateix temps, es compromet a enfortir la xarxa internacional i, en conseqüència, donar-li suport de diverses maneres.
Educació de l'gust
  • La visió d'Slow Food sobre l'educació alimentària es basa en la formació i el despertar dels sentits, així com en l'estudi de tots els aspectes de l'alimentació i de la seva producció.

logo pie

 

MERCAT DE LA TERRA

Què és?
Productors

BARCELONA SLOWFOOD

Qui som
Notícies
Contacte