El 6, 7 i 8 de novembre, l’AMB, treballant colze a colze amb l’Ajuntament de Barcelona i Mercabarna torna a liderar Mercat Metropolità, al Gastronòmic Fòrum, amb la col·laboració d’Slow Food Barcelona.
Serà l’espai ideal per una visualització potent de totes les realitats de producció agroalimentàries que es desenvolupen en territori de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que ha trobat en Slow Food Barcelona un aliat per generar xarxes encara més sòlides: aquesta entitat proposa l’ecogastronomia com a eina per unir la cultura gastronòmica local, l'ecologia, tot això controlant sabor i qualitat, promovent la defensa de la biodiversitat agroalimentària local i la preservació del mitjà rural i marí.
Hi haurà dos espais dinàmics. Un primer, amb una selecció de productors de proximitat de l’Àrea Metropolitana, des de productors urbans, petits obradors, pagesia del territori, vins naturals, peix sostenible... aproparan i visualitzaran els seus productes de viva veu als restauradors interessant en una gastronomia sostenible i arrelada al territori. Al segon, dedicat a ShowCookings i espais de reflexió (Cook & Chat), un espai de cuina en directe amb dotze propostes on els xefs dialogaran amb els ingredients de proximitat i també amb els mateixos productors, en aquesta unió necessària entre la gastronomia i les persones que hi ha al darrere de projectes de producció i d’alimentació sostenible a l’AMB, debatent sobre el present i el futur de la gastronomia sostenible i la biodiversitat.
PROGRAMACIÓ DE DILLUNS 6 DE NOVEMBRE
- COOK & CHAT a les 11.00 h · Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració comercial i cuines centrals
- PROTAGONISTES: Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia; Lluís Riera, autor de la guia i director de SAIA; Lluc Quintana, cuiner de Can Xapes
- ENS CUINA: Ada Parellada, restaurant Semproniana
- SHOWCOOKING a les 13.00 h Barcelona, capital europea de la pizza (sostenible)
- Sartoria Panatieri, pizzeria número 1 d’Europa i 3 del món, ens presenta la seva feina, encarada a la sostenibilitat i a la responsabilitat cap al planeta.
- PROTAGONISTES: Rafa Panatieri i Jorge Sastre, Sartoria Panatieri; Marta Borràs, criadora de porcs ecològics, Dpagès
- ENS CUINEN: Rafa Panatieri i Jorge Sastre, Sartoria Panatieri
- COOK & CHAT a les 16.00 h · Els efectes del canvi climàtic en la biodiversitat i la gastronomia
- Tres productors de vinya, mar i horta conversen amb Susana Aragón, xef emblemàtica del Baix Llobregat, sobre els efectes del canvi climàtic en la gastronomia.
- PROTAGONISTES: Roger Rovira, Celler Recaredo; Cristina Caparrós, La Platjeta; Lluís Fisas, Can Fisas
- ENS CUINA: Susana Aragón, CèNTRIC gastro
- COOK & CHAT a les 17.45 h · El poder transformador de la cuina: experiències formatives
- Tres experiències formatives de caire social que ens parlen de com la cuina pot canviar en positiu les vides de les persones.
- PROTAGONISTES: Víctor Herrera, director d’operacions de Cuina Justa; Martín Habiague, director i fundador de la Fundació Mescladís; Rubén Darío Torres, formador del Centre Penitenciari de Quatre Camins
- ENS CUINA: Carlos Sosa, exalumne, actualment xef i formador al restaurant Mescladís.
PROGRAMACIÓ DE DIMARTS 7 DE NOVEMBRE
- SHOWCOOKING a les 11.00 h · Pioners de la restauració sostenible
- Xavier Pellicer i Jaume Torras ens explicaran, entre plat i plat, l’evolució de la restauració sostenible des dels seus inicis, com a pioners del canvi.
- PROTAGONISTES: Xavier Pellicer, restaurant Xavier Pellicer; Jaume Torras, Soulblim
- ENS CUINA: Xavier Pellicer
- COOK & CHAT a les 13.00 h · La cuina de valors: l’evolució dels càterings de luxe cap a la sostenibilitat
- Diàleg entre dues dones que volen canviar el món: Laura Veraguas, xef, i Sofia López-Quesada, de Wozere Studio, agència d’estratègia creativa per a marques.
- PROTAGONISTES: Laura Veraguas, càtering Ver Aguas; Sofía López-Quesada, Wozere Studio
- ENS CUINA: Laura Veraguas
- SHOWCOOKING a les 16.00 h · Alta gastronomia sostenible i responsable
- El xef Paolo Casagrande, tres estrelles Michelin, parla d’alta gastronomia sostenible amb el seu productor de confiança, Josep Maria Figueras, amb la complicitat de Carme Gasull, periodista gastronòmica.
- PROTAGONISTES: Paolo Casagrande, Lasarte *** Michelin; Josep Maria Figueras, I un Rave; Carme Gasull, periodista gastronòmica
- ENS CUINA: Paolo Casagrande
- COOK & CHAT a les 17.45 h · Noves plagues: a la cuina fem de la necessitat, virtut
- Crancs blaus i senglars. Com afecten les noves plagues al medi ambient? Quines són les causes i quines les solucions del problema? Què hi pot fer la gastronomia?
- PROTAGONISTES: Ivan Enriquez, restaurant Green LEKA Can Valldaura; Joan Capilla, restaurant Algadir del Delta; Albert Grasa, Musclarium; Lluís Toldrà, DEPANA
- ENS CUINA: Joan Capilla
PROGRAMACIÓ DE DIMECRES 8 DE NOVEMBRE
- COOK & CHAT a les 11.00 · La innovació com a via per a la sostenibilitat del sector «foodservice» de Catalunya
- PROTAGONISTES: Alejandro Utrera, manager de Foodservice Cluster; Sophie Pagnon, Chief communication de Veritas, supermercats d’aliments ecològics; Gabriel Espelleta, CEO de RADI, empresa especialitzada en solucions culinàries; i del cap de projectes de la consultora especialitzada en economia circular Inèdit.
- SHOWCOOKING a les 13.00 h. · La biodiversitat que ens envolta: recol·lecció d’herbes espontànies a la serra de Collserola
- El «forager» del restaurant Mirazur de Menton (França), amb 3 estrelles Michelin, ens descobreix la biodiversitat vegetal que ens envolta.
- PROTAGONISTES: Alessandro Di Tizio, restaurant Mirazur *** Michelin; Marc Talavera Roma, president del Col·lectiu Eixarcolant
- ENS CUINA: Adriana Carcelén, Rasoterra (Slow Food Barcelona)
- COOK & CHAT a les 16.00 h. Dones a la restauració: què ha canviat i què queda per canviar per una paritat real
- PROTAGONISTES: Roser Asensio, Agreste; Marta Rombouts, Al Marge; Mar Gómez, Lluerna
- ENS CUINA: Julieta Menéndez Cuello, Vereda Bar (Slow Food Barcelona)
- COOK & CHAT a les 17.45 h. · Som sostenibles! I ara com ho comuniquem?
- Comunicar que un establiment és sostenible pot ser complicat. Ens explicaran com fer-ho tres professionals de la comunicació bona, neta i justa.
- PROTAGONISTES: Isabel Coderch, Te lo sirvo verde; Miquel Guri, The Love Comes; Mariano Martínez, Soc Maco Comunicació
- ENS CUINA: Sergi de Meià, Banquet
CO-EXPOSITORS
- AbonoKm0
- Associació de la Pagesia de Mercabarna (APAM)
- Biomarket
- Ca Rosset
- Cal Peretó
- Cal Rosset
- Can Fisas
- Cerveses CESC i JK
- Collserola Pagesa
- Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat
- Cyclic Beer Farm
- Ecomingo
- El Jardí
- El Pèsol Barcelona
- Hort del Catre
- Kin Pollastre
- L'Olivera
- La Platjeta/ Cap a Mar
- Lo Vilot
- Lov Ferments, SL
- Melvida
- Mercabarna
- Mulet Viticultors
- Nomdonalagana
- Onima
- Organic Africa Chocolate
- Pa de Kilo
- Pinullet Queseria Urbana
- Rawal Gin
- Terra Pagesa
- Tugas i compayia
- Vilaeco.com