Mercat de la Terra

"El mercat de la terra és lliure de plàstic"

Què és el Mercat de la Terra?

El MERCAT DE LA TERRA (MdT) de Slow Food Barcelona existeix des del 2015. És un mercat pagès organitzat i dinamitzat per Slow Food Barcelona, que té lloc cada dissabte (de 9 a 15 h), al Parc de les Tres Xemeneies, del barri del Poble-sec. El visiten centenars de persones que gaudeixen de diferents activitats sobre consum responsable i d'educació del gust: xerrades, tallers, tasts i showcookings. Les famílies també poden gaudir d’un espai infantil amb jocs de fusta i activitats dirigides i, cada dissabte, segons l'època, es cuina i serveix a preus populars, propis de la cultura gastronòmica local, com les carxofes, els calçots o les sardines.
El MdT és una referència pel que fa al consum responsable, la sobirania alimentària, les cadenes curtes de distribució i l'alimentació sostenible a Barcelona, perquè reuneix més de 40 productors, alguns estables i d'altres en rotació, que tenen l'oportunitat de vendre directament i sense intermediaris, productes de temporada, locals i biodiversos, obtinguts amb processos tradicionals i regeneratius, en el respecte del medi ambient i de les condicions de treball, i a un preu correcte per qui els compra i per qui els produeix.

Forma part de la xarxa de Mercats de la Terra (Earth Markets) de Slow Food Internacional i de la Coordinadora de Mercats de Pagès de Barcelona.

Què podem trobar?

Al MdT es troba una àmplia varietat de vegetals locals, embotits i carns ecològiques, productes làctics de pastor, pa de massa mare, ous, mel, oli, vins naturals, cervesa artesanal, conserves, fruita seca, productes vegans, kombutxa i parades de fruita local d'estació (pomes, taronges a l'hivern, maduixes i cireres a la primavera, prunes, préssecs, melons a l'estiu, magranes a la tardor,…). Cada temporada s'organitzen esdeveniments de promoció de productes singulars, com l'espàrrec blanc de Gavà, i el tomàquet de la varietat Mandó, per exemple.
El MdT és lliure de plàstic. L'abril del 2020 es va posar en marxa un projecte-pilot de recollida i compostatge dels residus orgànics al Mercat que s'ha convertit en una macro-iniciativa: cada cop més usuaris del mercat lliuren a l'Associació AbonoKm0 una galleda de residus. Els membres de l’entitat vermicomposta aquest material i el tornen a les famílies quan el compost (abonoKM0) està llest per ser utilitzat als horts urbans. Actualment, 450 famílies participen en aquesta iniciativa.

Un projecte en evolució

El Mercat de la Terra està en contínua evolució i segueix creixent en valors holístics (economia social, sobirania alimentària i producció transformadora), evolucionant en els seus processos de gestió sociocràtica i transparent. S’han incorporat les temàtiques transversals (perspectives eco-social, de gènere, intercultural, interseccional) però, sobretot, ens reafirmem en el nostre compromís amb els objectius de la ciutat, pel que fa a la política alimentària, l'Estratègia d'Alimentació Sostenible Barcelona 2030, que dirigeix la ciutat a la transformació del sistema alimentari. Concretament, el Mercat incideix directament en Agricultura Urbana, Abastament i Distribució, Malbaratament Alimentari i Emergència Climàtica (Good Food Declaration, Repte de Barcelona per la Bona Alimentació i el Clima) i, indirectament, en el foment de Dietes Sostenibles i saludables, i Equitat social i econòmica.
Producció, transformació, distribució i consum són les fases de la cadena alimentària i, podem dir, que el Mercat de la Terra és un element transformador en totes elles, ja que fomenta:
  • Producció i distribució urbana.
  • Ocupació de qualitat.
  • Circuits curts.
  • Distribució equitativa de valor.
  • Relació urbà-rural.
  • Accés a l'alimentació sostenible (bona per a les 3 P: persones, productes, planeta)

logo pie

 

AMB EL SUPORT:

logo ajlogo genevendadir

MERCAT DE LA TERRA

Què és?
Productors

BARCELONA SLOWFOOD

Qui som
Notícies
Contacte