Slow Food Barcelona
El nostre convivium es va formar el 2005 com a moviment local creat a partir de les premisses de l'organització internacional.
Està fortament vinculat a les comunitats productores d'aliment, és a dir, connecta i uneix a camperols, pescadors, ramaders, forners i petits artesans amb gastrònoms, professionals de l'alimentació, cuiners, agrònoms, científics i consumidors responsables, els quals anomenem co-productors.
Proposem l’ecogastronomía com a eina per unir la cultura gastronòmica local i l'ecologia, tot això controlant sabor i qualitat, promovent la defensa de la biodiversitat agroalimentària local i la preservació del mitjà rural i marí.
Des de 2015, el nostre projecte principal és el Mercat de la Terra de les Tres Xemeneies, que forma part de la xarxa internacional de mercats de pagès de Slow Food.
Els restaurants propers al moviment són l’altre pilar de Slow Food Barcelona: els seus cuiners prioritzen l’agricultura de proximitat i ecològica, utilitzen aliments frescos i de temporada i eviten l’ús de productes transgènics. En definitiva, treballen amb aliments de màxima qualitat per millorar el vincle entre la terra i la gastronomia local.
Bo, net i just
Objectius
Convivium (plural convivia)
- Una secció local d'Slow Food. Presents a tot el món, els convivia d'Slow Food organitzen esdeveniments i activitats en l'àmbit local que poden consistir en sopars senzilles i degustacions, on els socis comparteixen les alegries del menjar; en visites a productors i granges locals, conferències i debats, festivals de cinema o en cursos de degustació tant per a nens com per a adults. Els convivia són el pilar fonamental de Slow Food. Aquests són possibles gràcies als socis, que ofereixen el seu temps i la seva energia de forma voluntària.
Ecogastronomia
- Aquest terme reconeix la forta connexió que hi ha entre els nostres plats i el nostre planeta, així com el fet que les decisions sobre la nostra alimentació tenen un gran impacte en la salut de l'entorn i de la societat.
Comunitats de l'aliment
- Grups de productors a petita escala i altres actors units per la producció d'un mateix aliment que estan estretament relacionats amb una àrea geogràfica concreta. Els membres de les comunitats de l'aliment estan implicats en la producció a petita escala i sostenible de productes de qualitat.
Bo, net i just
- Els tres principis de la filosofia de Slow Food sobre l'alimentació i sobre la producció alimentària:
- NETA: una producció alimentària i un consum que no danyi el medi ambient, el benestar animal ni la nostra salut;
- BONA: una dieta amb aliments de temporada, frescos i saborosos que satisfacin els sentits i que formi part de la nostra cultura local;
- JUSTA: uns preus accessibles per als consumidors, una retribució i unes condicions justes per als productors a petita escala.
Comunitat Slow Food
- La comunitat de Slow Food és un grup de persones que comparteixen els valors de el moviment internacional Slow Food. Una comunitat està composta a el menys per 10 persones (el nombre pot variar en funció del territori) i representa el nucli bàsic de la xarxa de Slow Food, tal com ho representen els convivia. S'estableix per aconseguir un objectiu específic (per exemple, la protecció i millora d'un aliment local, la creació d'un hort o d'un projecte educatiu ...) que estigui vinculat als objectius generals d'Slow Food i opera en un territori específic dialogant amb la resta de la xarxa local i regional. A el mateix temps, es compromet a enfortir la xarxa internacional i, en conseqüència, donar-li suport de diverses maneres.
Educació del gust
-
La visió d'Slow Food sobre l'educació alimentària es basa en la formació i el despertar dels sentits, així com en l'estudi de tots els aspectes de l'alimentació i de la seva producció.
Slow Food International
- Xarxa de voltant de 100.000 socis de Slow Food Internacional.
- Xarxa de Terra Madre de 2.000 comunitats de l'aliment, que practiquen una producció d'aliments de qualitat sostenible i de petita escala a tot el món.
- Xarxa de Joves de Slow Food (sigles en anglès SFYN), branca juvenil d'Slow Food.
- Universitat de Ciències Gastronòmiques (sigles en italià UNISG).
- La xarxa Terra Madre Indígena connecta amb un rang divers de xarxes, comunitats i organitzacions arreu del món.
Fes-te Soci!
Els socis de Slow Food són les arrels de la nostra xarxa, tots i cada un d'ells són un element essencial per a l'èxit del nostre moviment. Al formar part d'Slow Food:
• T'uneixes a una xarxa internacional de persones amb idees afins -des camperols mexicans i xefs francesos fins pastors mongols i professors de Berkeley, pescadors vietnamites o productors de vi italians- tots junts treballant per uns objectius comuns.
• Contribueixes a la bona marxa dels nostres projectes -la teva quota de soci sosté els projectes que oferim a tot el món.
• Jugues un paper tan actiu com vulguis - des de l'organització d'esdeveniments i campanyes fins a la participació en activitats locals, nacionals i internacionals: els voluntaris donen vida a el moviment Slow Food. Contacta amb la teva agrupació local per saber com pots ajudar.