Sostenibilitat

"Menjar és un acte agrícola"

SLOW FOOD BARCELONA col·labora activament en els seus projectes amb iniciatives socials, implicant-se activament a l'economia local, generant sinergies amb la pagesia la indústria, joves emprenedors i creadors, etc. Als nostres principis fundacionals defensem una economia justa, solidària, responsable, i sostenible.

L'entitat ha obtingut durant el 2022 el certificat Biosphere. El Compromís per a la Sostenibilitat Turística Biosphere de Barcelona Ciutat és un programa adreçat a empreses, serveis i entitats públiques de les comarques de la província de Barcelona que volen millorar la seva gestió en sostenibilitat turística i el seu posicionament com a destinació turística.



L’objectiu del projecte és reconèixer empreses, serveis i entitats que aposten per una gestió respectuosa amb el medi ambient, la cultura i el retorn social i econòmic de les comarques de Barcelona. Ho fa basant la seva metodologia en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Slow Food Barcelona, una entitat sostenible i responsable

Slow Food Barcelona col·labora en l'economia local de Barcelona i Àrea Metropolitana, generant sinèrgies amb els petits productors, la restauració, joves emprenedors i creadors, etc. En les arrels del moviment Slow Food, s’aposta en els seus principis fundacionals per defensa d’una economia justa, solidària, responsable, i sostenible.

L'entitat ha superat la formació per obtenir, durant el 2022, el certificat Biosphere. El Compromís per a la Sostenibilitat Turística Comarques de Barcelona Biosphere és un programa adreçat a empreses, serveis i entitats públiques de les comarques de la província de Barcelona que volen millorar la seva gestió en sostenibilitat turística i el seu posicionament com a destinació turística.

L’objectiu del projecte és reconèixer empreses, serveis i entitats que aposten per una gestió respectuosa amb el medi ambient, la cultura i el retorn social i econòmic de les comarques de Barcelona. Ho fa basant la seva metodologia en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Els projectes d’Slow Food Barcelona tenen en compte elements sostenibles que actuen amb respecte i harmonia sobre el medi social i natural, amb l'objectiu d'aconseguir millores permanents en la qualitat de vida d'una població.

Què fem?

Gastronomia local, de temporada i saludable. L’oferta gastronòmica dels projectes és amb producte de temporada i proximitat. La nostra Barcelona Slow Food Guide és una referència dels locals que aposten decididament per la biodiversitat, la sostenibilitat i la responsabilitat.
Promovem pràctiques saludables entre la clientela i plantilla.

Les petites productores. Apostem per l’agricultura local i la conservació del territori com a referent diferenciador. Donem suport i promocionem els petits productors de proximitat, compromesos amb el seu entorn.

Fomentem l’economia local. Els nostres col·laboradors i serveis externs (web, disseny, fotògrafs,...), són autònoms i petites pymes del territori.

Formats sostenibles en les comunicacions. Utilitzem formats sostenibles per als suports de comunicació vers les persones clientes i treballadores. Prioritzem els suports en format digital, i minimitzar l’ús del paper.

Plats de bagasse / coberts / tovallons. Utilitzem plats 100% biodegradables i que s’obtenen dels sobrants de la canya de sucre

Reduïm el plàstic per materials reciclables. Reduïm a les nostres activitats la utilització de plàstic vinculats a lones, plafons.

Calculem l'impacte ambiental de les receptes. A algunes de les nostres activitats, utilitzem calcuteca.amb.cat/ per calcular l’impacte ambiental de les tapes o platerets tenint en compte les fases de producció dels aliments, fabricació dels embalatges i transport.

Premis vinculats a la gastronomia responsable

Slow Food Barcelona va impulsar a Terra i Gust 2022 els Premis a la Responsabilitat Gastronòmica, que volen donar suport a persones, col·lectius i iniciatives que contribueixen a la protecció mediambiental, la sostenibilitat i l'alimentació saludable.

Els premiats d’enguany van ser per la Comunitat de Cuiners i Cuiners Km0 Slow Food (Premi Cuiner/a Responsable), el Consorci de Gallecs (Premi al Productor/a Responsable) i l'exposició Menja Actua Impacta de Demà-Fundesplai (Premi a la Millor Iniciativa Responsable).

Classes i visites als espais agrícoles estudiants universitaris

Per Slow Food Barcelona és fonamental que les futures generacions coneguin la realitat dels petits productors. Els futurs xefs han d'incorporar aquests productes a les cuines, des d'una visió de sobirania alimentària, fomentant dietes sostenibles i saludables, i equitat social i econòmica.

Slow Food Barcelona organitza visites sobre el terreny, amb estudiants de l'Universitat de Ciències Gastronòmiques de Pollenzo (Itàlia), el Barcelona Culinary Hub..., A més de donar classes al CETT, centre universitari adscrit a la UB.

logo pie

 

AMB EL SUPORT:

logo ajlogo genevendadir

MERCAT DE LA TERRA

Què és?
Productors