El 13, 20 i 27 de gener s’organitzaran Carxofades a la brasa amb la verdura més emblemàtica del Parc Agrari, la Carxofa Prat
El dissabte 13 arrenquen les Carxofades dintre del Mercat de la Terra, que es repetiran el 20 i 27 de gener, i que organitza Slow Food Barcelona. El Mercat és una iniciativa que s’organitza tots els dissabtes de mes al Parc de les Tres Xemeneies del barri de Poble-Sec de 10 a 16 h. El projecte s’ha consolidat a Barcelona com una referència dels mercats de productors de proximitat i de qualitat on es pot trobar una gran varietat de productes locals i de temporada: cereals, formatges, embotits, pa i rebosteria, verdures i fruites, a més de les propostes com Can Vermut, que ofereix tapes amb productes del mercat i un vermut propi.
La iniciativa tindrà col·laboració amb l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat, que amb els seus projectes, està donant a conèixer el producte local del Parc Agrari del Baix Llobregat. La proposta gastronòmica es complementarà amb pa i botifarra ecològica: el Mercat de la Terra sempre aposta per la gastronomia en els seus projectes, donant visualització al consum d’aliments bons, nets, justos i locals, escurçant les distàncies entre la terra i la taula, en un espai on la pagesia presenta i ven directament els seus productes al consumidor.
El Mercat de la Terra continua creant un espai familiar i de trobada, amb activitats infantils i l’oferta musical diferent cada setmana, a més d’organitzar organitzen xerrades i tallers que enriqueixen l’espia i el transformen en un punt de convivència ciutadana.
Per què és tan bona la Carxofa Prat?
Els sòls fèrtils i rics en minerals del delta del Llobregat, el clima suau i la proximitat del mar, afavoreixen confereixen a la Carxofa Prat el seu particular gust dolç i la seva textura suau i tendra. A més, és un producte de proximitat: la major part de la producció de la Carxofa Prat es destina al consum metropolità, cosa que fa que el producte s’ha collit al matí i al cap d’unes hores, estigui a la venda a les parades de diferents mercats municipals.
A més, el conreu de la Carxofa Prat està fortament arrelat al Baix Llobregat i és una part important de la tradició agrícola de la comarca. Les primeres exportacions de Carxofa Prat registrades daten de 1919 i amb els anys, s’ha convertit en un símbol de la identitat i de la tradició agrícola.