El 6 de novembre de 2024 es va presentar, a l’auditori del Gastronòmic Fòrum, una nova edició de la guia de restaurants i locals de proximitat, que impulsa Slow Food Barcelona. La Barcelona Slow Food Guide 2025, amb 10 locals nous, arriba la sisena edició d’una guia que ens empeny en pro d'una gastronomia en sintonia amb el planeta.
S’hi trobaran trobareu 101 locals restaurants, bars, xiringuitos i gelateries que aposten per la biodiversitat i la responsabilitat. Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, va presentar l’acte, que va comptar amb la presència de representants de les diferents institucions, a més de xefs, periodistes i partners.
La nova edició coincideix amb els vint anys de Slow Food Barcelona i els deu anys del Mercat de la Terra, el primer mercat de pagès agroecològic de Barcelona i un dels projectes referents de l’entitat, que fa dues dècades que treballa per la transformació de la realitat alimentària de Barcelona i els voltants: els 101 locals d’aquesta guia són una prova del compromís assolit.
L’edició 2025 té una mirada cap a l’educació, i durant la presentació va quedar palès aquest compromís, amb la intervenció Vinyet Capdet, directora acadèmica del Grau de Ciències Culinàries i Gastronòmiques del CETT; i Anna Raventós, directora i creadora del Programa “Escola amb Projecte Psicoeducatiu Km0” del Slow Food Educa, que treballen directament a les escoles amb un impacte sobre més de 900 alumnes que lideraran les cuines o els projectes agroecològics del futur.
Finalment, es va presentar la secció “Les afinitats electives”, on cada any Slow Food Barcelona destacarà un projecte que neix més enllà de l’estàndard d’un local de restauració i pel que cal una valentia especial, i que ajuda, des d’una mirada diversa, a empènyer el model alimentari actual cap a espais més responsables. Aquest primer any s’ha escollit a Ver Aguas, càtering i assessoria que té la sostenibilitat i la responsabilitat com a senyera, amb la intervenció de Laura Veraguas.
Enguany, trenta són els "cargols" de la guia (dos més que l’edició anterior), els ninjas de la responsabilitat, exemples d'una restauració diversa, inclusiva i crítica, que van rebre la seva distinció durant l’acte. Locals que ens apropen a les persones que elaboren els plats, a les seves aliances amb productors i productores i que ens deixen clara la seva aposta per la responsabilitat.
Novament, la guia comptarà amb el reforç d’una distribució a totes les llibreries de Catalunya, a més de trobar una selecció dels continguts de la guia en paper a la microsite slowfoodguide.barcelona.
Els 30 cargols de l’edició 2025
- Agreste de Fabio & Roser
- Allium
- Almarge
- Aürt
- Berbena
- Can Campanyà
- Capicua
- Contracorrent
- El Dinou
- El Mercader de l’Eixample
- Espai Puntal
- Gat Blau
- Gina Balmesina
- Green Leka Can Valldaura
- L’Artesana Poblenou
- La Salseta
- La Sosenga
- La Taverna del Ciri
- Lasal del Varador
- Llamber
- Lluerna
- Marimorena
- My Fucking Restaurant
- Olivos comida y vino
- Palo Verde
- Rasoterra
- Sartoria Panatieri
- Teòric
- Vereda Bar
- Xavier Pellicer