La quarta edició de la Festa de l’Alimentació Sostenible convida a gaudir de la música, el menjar i el beure d’una manera més conscient i amb propostes de qualitat que posen en valor els aliments de proximitat i saludables, les persones que els elaboren i cuidar el planeta amb pràctiques sostenibles.
- Del 20 al 22 de setembre, en el marc de la Festa Major de Barcelona, repetint ubicació al Parc de la Ciutadella, on es podrà gaudir de Terra i Gust, una fira amb 14 restaurants de proximitat que aposten per la gastronomia responsable.
- L’activitat amb xerrades i activitats en l’Aula de Cuina i un espai del Barcelona Beer Festival amb cerveses artesanes de proximitat, amb la sostenibilitat com a eix central de l’activitat.
- En l’edició de 2023, Terra i Gust va ser una de les referències de la Mercè, amb més de 18.000 platerets servits i 25.000 degustacions de cerveses artesanes i vins naturals.
QUÈ ES PODRÀ TASTAR?
A l’espai de gastronomia es podrà trobar una oferta variada de productes, plats i begudes elaborats amb productes ecològics, de proximitat i de temporada: amb una proposta de fins a vint-i-vuit platerets amb un preu de 5€. D’aquesta manera, es té cura de la salut del planeta sense deixar de banda el plaer del bon menjar, en un espai gastronòmic on s’ofertarà bon menjar, saludable i sostenible amb diverses propostes de restauració que aposten, en els seus plats i elaboracions, pels productes fets amb amor i que alhora tenen cura pel medi ambient.
En l’edició d’enguany hi participaran Assalto Bar de Vins, Bacaro, Bistrot Levante, Casa Xica, El Celler del Nou Priorat, Espai Puntal, Fella, Green Leka Valldaura, Happy Foods, La Sosenga, Llamber, Mescladis, Rasoterra, Zaza, i un restaurador de cuina marroquina –enguany Casablanca és la ciutat convidada de les festes de la Mercè–. L’espai de begudes torna amb la col·laboració de Barcelona Beer Festival (BBF), que han seleccionat sis productors de cerveses artesanes amb productes de proximitat. També es trobarà un espai de vins naturals, amb L’Olivera (Can Calopa); i en les propostes sense alcohol, podreu tastar Kombutxa ecològica amb Lov Kombucha. També, per arrodonir l’oferta, l’activitat proposarà gelats artesans de temporada amb Delacrem, i cafès d’especialitat amb The Milk & Coffe, una bici cafetera que, amb el pedaleig, obté l'energia que permet moldre i fer el cafè.
Finalment, cal destacar la presència de sis petits productors que, a més dels seus productes, oferiran tastos de formatges vegans i de llet de vaca, olis, melmelades, pans artesans, carns ecològiques i xocolates.
COM S’HI POT PARTICIPAR?
L’espai d’activitats acollirà showcookings, tallers i jocs per a tots els públics, tasts i xerrades per aprendre a canviar els nostres hàbits i descobrir el món de la gastronomia des d’unes pràctiques més sostenibles, sense deixar de banda el plaer del bon menjar.
Entre la programació destacada trobem el lliurament dels III Premis a la Responsabilitat Gastronòmica de Slow Food Barcelona, o les sessions de showcooking amb Marc Singla (xef de la Mar Salada), La Platjeta (pesca sostenible) i Can Calopa (vins, olis i tomàquet Mandó); la sessió de Cook&Chat sobre el líquid més preciós amb Virginia Mendoza (autora de "La Sed"), Adriana Carcelén (xef de Rasoterra), Magui Caviglia (perfil IG @usaryreusar) i Annelies Broekman (CREAF); o l’activitat amb Vicent Guimerà, xef Slow Food de l’Antic Molí (Estrella Michelín i Estrella Verda), farà un ShowCoking de “Mans”, projecte que uneix des dels productes, fins a la vaixella, creada per artesans ebrencs.
QUÈ ES PODRÀ ESCOLTAR?
A més, la música també serà protagonista amb un espai propi que inclourà propostes variades per a cada moment del dia. Concerts que acompanyaran els vermuts del migdia, més música en viu per passar una bona estona a les tardes i ritmes més potents que ens faran ballar als vespres. Divendres 20 i dissabte 21, es podrà gaudir des de l’actuació d’Aïta Mon Amour, referents de la música electrònica i música tradicional del Marroc i Tunis; passant pel Folk / pop peruà d’Alejandro i Maria Paula; o la fusió de Folk-soul, rock, funk i rumba de Juanlu Leprevost. Finalment, diumenge 22, dues grans propostes per tancar la quarta edició de Terra i Gust, amb els ritmes llatins d’Aymée Nuviola, i el Jungle Trance Blues (un gènere que fusiona blues, ritmes trance i percussió africana) del grup Egosex.
PER QUÈ TERRA I GUST ÉS SOSTENIBLE? ESTRATÈGIA D’ALIMENTACIÓ SALUDABLE I SOSTENIBLE BARCELONA 2030
L’activitat l’organitza l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de Slow Food Barcelona i l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat. Terra i Gust és un projecte que aposta per l’agricultura local i la conservació del territori com a referent diferenciador, alhora que fomenta l’economia local i la reducció de residus. És una festa que reivindica tant la sostenibilitat pel planeta com la del producte, posant també el focus en el vessant social, contractant personal procedent d’escoles d’hostaleria i d’escoles de formació que treballen amb col·lectius en risc d’exclusió social. En l’edició d'enguany, Terra i Gust compta amb la col·laboració de Mescladís, una entitat arrelada a la ciutat i referent en la cohesió social.
La festa Terra i Gust és una iniciativa que s’emmarca en l’aposta de la ciutat per transformar el sistema alimentari actual en un model més saludable i sostenible. El full de ruta que s’ha establert per aconseguir-ho és l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030, un acord consensuat entre tots els agents locals que formen part de la cadena alimentària.
Més info: http://www.alimentaciosostenible.barcelona/terraigust