Des del passat mes de maig, el Mercat de la Terra, que organitza Slow Food Barcelona des del juny de 2015 i se celebra tots els dissabtes de 9 a 15 h. als Jardins de les Tres Xemeneies, forma part del projecte internacional Mercats de la Terra, que impulsa Slow Food Internacional.
El repte del projecte, als seus inicis, era organitzar un mercat setmanal de productes de proximitat i de temporada a Barcelona, en un barri, com Poble Sec, on no hi ha mercat municipal. Durant aquests anys, s’ha consolidat com el Market Place de referència de la capital catalana, un espai de trobada directa entre productor (d'alimentació local i sostenible) i consumidor, on s’ofereixen productes d'alimentació, artesania, cosmètica natural… Quan és possible, segons l'època de l'any i la disponibilitat, també es poden trobar productes de l'Arca del Gust o dels Presídis Slow Food.
En cada edició, el Mercat de la Terra prepara una zona de jocs on els més menuts poden pintar i distreure's. A més de comprar, sempre és possible degustar plats de temporada basats en els productes del mercat, per exemple carxofes a la brasa de novembre a gener, calçots a la brasa de febrer i març, sardines a la brasa entre maig i juny i paelles; i altres plats populars els mesos restants.
El mercat compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), juntament amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (Feader), en el marc de la promoció de la venda directa. El mercat també s'autofinança tant amb fons propis com amb les participacions pagades pels expositors.
Què són el Mercat de la Terra d’Slow Food
El projecte Mercats de la Terra de Slow Food va néixer el 2004 amb uns objectius molts clars, com fer que siguin accessibles els productes de cadenes de subministrament curtes, de producció local, de temporada i que respecten el medi ambient; crear oportunitats de mercat per a productors a petita escala, que normalment són exclosos dels canals de venda convencionals; promoure el diàleg entre productors i consumidors; i convertir-se en llocs per a l'intercanvi de tècniques, la transmissió de coneixement, l'educació sobre la nutrició i el gust adequats, i l'educació dels ciutadans conscienciats, és a dir, en llocs on es pugui desenvolupar el sentit de la comunitat.
El principi dels Mercats de la Terra de Slow Food és que els diferents actors –principalment productors, però també institucions, voluntaris, cuiners, professors,…– puguin compartir objectius comuns. Per això, els Mercats són la comunitat de Slow Food per excel·lència. Aquests espais protegeixen i promouen la biodiversitat agroalimentària creant un canal comercial per a ecotips locals i reunint l'oferta de petits productors i artesans que salvaguarden la cultura i les tècniques manuals de les cadenes de producció bones, netes i justes.
Les parades dels Mercats són l'aparador de les idees d’Slow Food Internacional. Els Mercats de la Terra són una qüestió reivindicativa: fer la compra és un acte polític, una eina concreta i diària per contrarestar problemes de gran magnitud, des de la crisi climàtica fins a la pèrdua de la biodiversitat. Els Mercats de la Terra són un element fonamental en la creació de polítiques locals i poden mostrar a les institucions i la societat altres maneres de comprar i vendre. Els Mercats de la Terra donen suport a l'economia local, donant espai i veu als petits productors que poden explicar personalment qui són, com duen a terme la producció i com decideixen els preus. La presència física és la resposta a la poca transparència que mostren les etiquetes. Els Mercats afavoreixen les seves decisions i el seu compromís.
També són un lloc per oferir educació al consumidor a través de debats respectuosos, promovent l'intercanvi i construint relacions entre tots els implicats a la cadena de subministrament, des del productor fins al voluntari, des del consumidor fins al cuiner. Els Mercats incentiven aquest procés educatiu sempre que sigui possible, oferint degustacions i activitats d'aprenentatge en profunditat per a la comunitat (des dels clients del Mercat fins a les famílies i les escoles).