AMB torna a liderar un espai al Gastronòmic Fòrum amb la col·laboració d’Slow Food Barcelona. Amb més de 20 anys d’història, el Gastronòmic Fòrum Barcelona, es presenta per contribuir a la recuperació del sector i difondre els valors de l’Alimentació Sostenible.
Serà l’espai ideal per una visualització potent de totes les realitats de producció agroalimentàries que es desenvolupen en territori de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que ha trobat en Slow Food Barcelona un aliat per generar xarxes encara més sòlides: aquesta entitat proposa l’ecogastronomia com a eina per unir la cultura gastronòmica local, l'ecologia, tot això controlant sabor i qualitat, promovent la defensa de la biodiversitat agroalimentària local i la preservació del mitjà rural i marí.
Cuinar aliances per a una alimentació més sostenible
Durant els dies 7, 8 i 9 de novembre de 2022, i en el marc del Fòrum Gastronòmic, l’AMB –amb la col·laboració d’Slow Food Barcelona– tindrà un espai propi on visualitzarà aquestes realitats i els seus actors, amb la unió de productors, i restauradors, prioritzant l'agricultura de proximitat i ecològica, els aliments frescos i de temporada, productes de màxima qualitat per millorar el vincle entre la terra i la gastronomia local en paràmetres de sostenibilitat i la salvaguarda de la biodiversitat.
Hi haurà dos espais dinàmics. Un primer, amb una selecció de productors de proximitat de l’Àrea Metropolitana, des de productors urbans, petits obradors, pagesia del territori, vins naturals, peix sostenible... aproparan i visualitzaran els seus productes de viva veu als restauradors interessant en una gastronomia sostenible i arrelada al territori. Al segon, dedicat a ShowCookings, un espai de cuina en directe amb dotze propostes on els xefs dialogaran amb els ingredients de proximitat i també amb els mateixos productors, en aquesta unió necessària entre la gastronomia i les persones que hi ha al darrere de projectes de producció i d’alimentació sostenible a l’AMB.
Dilluns 7 de novembre
- 11.00 h - Cuina en directe - Susana Aragón: cuinar al Baix Llobregat, el rebost de Barcelona. CUINA: Susana Aragón, xef del restaurant CèNTRIC gastro, el Prat + Mohamed Bousbiba, pagès, El Pagès del Prat. El territori del Baix Llobregat proveeix d’aliments la ciutat de Barcelona. El pollastre de pota blava i la carxofa en són aliments icònics, però hi podem trobar moltes més coses. Susana Aragón, xef del CèNTRIC gastro del Prat de Llobregat, ens parlarà de la biodiversitat d’aquest espai que hem de preservar.
- 13.00 h - Cuina en directe - Marc Ribas i el suquet de peix perfecte, responsable i sostenible. CUINA: Marc Ribas, presentador de TV3 (Cuines i Joc de cartes) i xef del restaurant La Taverna del Ciri, Terrassa + Cristina Caparrós, directora de La Platjeta. El cuiner mediàtic Marc Ribas, que des de sempre és defensor de la cuina tradicional i local, ens mostrarà com fer un suquet de peix bo per a les persones i bo per al planeta. L'acompanyaran la gent de La Platjeta, distribuïdors de peix de qualitat i proximitat.
- 16.00 h – Cook & Chat - L’evolució del sector formatger català. Formatges urbans i rurals. Debat sobre la producció i l'evolució del formatge artesanal a Catalunya entre experts del sector. L’acompanya el xef Alberto Alguacil del restaurant Can Martí de Viladecans, que prepararà un plat amb el formatge com a protagonista. Amb: Josep Martí, president d’ACREFA; Josep Martí de Formatges Sant Gil; Pau Esteban, Formatgeria de Clua; Francesco Cerutti, Pinullet, formatgeria urbana, Barcelona. CUINA: Alberto Alguacil, xef del restaurant Can Martí, Viladecans.
- 18.00 h - Cuina en directe - Green Leka: cuinar la serra de Collserola per preservar-la. CUINA: Ivan Enriquez, xef del restaurant Green Leka, Cerdanyola del Vallès. La millor manera de protegir un territori és, probablement, la de menjar-se’l. Ivan Enriquez, del restaurant Green Leka, ens n’explicarà el com i el perquè.
Dimarts 8 de novembre
- 11.00 h - Cuina en directe - La cuina de valors de la Laura Veraguas CUINA: Laura Veraguas, xef i consultora en cuina sostenible + Lluís Fisas, Can Fisas, agricultura ecològica, Molins de Rei + Francesco Cerutti, Pinullet, formatgeria urbana, Barcelona. La xef Laura Veraguas està traçant un camí sòlid fet de gastronomia, respecte i sensibilitat. A la seva cuina sempre hi ha un missatge que té a veure amb l’entorn, la cultura i la responsabilitat. L’acompanyaran dos dels seus productors de confiança: el formatger Francesco Cerutti i el pagès Lluís Fisas.
- 13.00 h - Cook & Chat - Restauració zero waste: reutilització i reducció de residus a l’hostaleria. És possible una restauració sense residus? Què poden fer els restaurants amb les sobres? Es pot donar un ús a les verdures i les fruites imperfectes? Amb: Anna Gras, Fundació Espigoladors, organització sense ànim de lucre que lluita contra el desaprofitament alimentari; Diego Waehner, cofundador d’Abono Km0, associació en què fan vermicompost amb els residus de la restauració; Aitor Oyarbide, director del restaurant Casa Amàlia, on fan economia circular en el barri, com transformar les teves restes orgàniques en adob; Carles Solers, tècnic de projecte de Menjadors Ecològics. CUINA: Ada Parellada, xef del restaurant Semproniana, Barcelona.
- 16.00 h - Cook & Chat - Nous models i tendències del sector HORECA: dues tendències pioneres. Dues tendències en la gastronomia que marcaran el futur: la “carn” vegetal i la reducció del consum d’alcohol als restaurants per part del públic més jove. Amb: Alex Pirla, cap de cuina, Heura Foods; Meritxell Falgueras, periodista i sommelier, presentació del llibre Què beure quan no beus. CUINA: Adriana Carcelén, xef del restaurant Rasoterra.
18.00 h - Cuina en directe - Víctor Quintillà: alta cuina vegetal. CUINA: Víctor Quintillà, xef del restaurant Lluerna (una estrella guia Michelin), Santa Coloma de Gramenet + Pau Gutierrez Pedemonte, l’Hort d’en Pau. El xef Víctor Quintillà ens parlarà de la seva cuina vegetal i de com ha anat aplicant al seu restaurant uns criteris de sostenibilitat integral que l’han portat a guanyar l’estrella verda de la guia Michelin. Al seu costat, Pau Gutierrez, productor de verdures ecològiques.
Dimecres 9 de novembre
- 11.00 h - Cook & Chat- Com comprar d’una manera més sostenible: venda directa, cadena curta i productes de comerç just. Podem comprar d’una forma més sostenible? Podem fer dels nostres hàbits de consum una eina contra el canvi climàtic, la crisi econòmica i altres reptes que ens presenta el futur? Parlarem amb diferents experts del tema mentre ens cuina Pere Carrió del restaurant Gat Blau, el millor restaurant vegetal d’Espanya 2020. Amb: Pere Miquel Ferré, propietari, Cal Neguit, Mercat de la Boqueria; Gisela Varias, cap de projecte, Terra Pagesa; Pau López, director de sostenibilitat, Mercabarna; Laura Pérez, responsable de projecte, Alternativa 3. CUINA: Pere Carrió, xef del restaurant Gat Blau, guanyador Premi Josep Mercader 2021 en la categoria de millor restaurant sostenible de Barcelona.
- 13.00 h - Cook & Chat - La importància de la formació a les escoles d’hostaleria de l’àrea metropolitana. Una mirada cap a la sostenibilitat. Tres escoles d’hostaleria de l’àrea metropolitana de Barcelona debaten sobre la importància de l’educació amb la mirada posada en la sostenibilitat. Amb: Òscar Teixidó, cap de cuina, CETT, Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy; Pedro Fernández González, docent de cuina i coordinador, ERESC, Escola de Restauració de Santa Coloma; Carles Heras Moya, cap de departament, Institut FP Sant Cugat. CUINA: Giacomo Hassan, xef del restaurant Bodega Bonay i exalumne de la UNISG - Universitat de Ciències Gastronòmiques fundada per Slow Food Internacional, Pollenzo, Itàlia.
- 16.00 h - Cuina en directe - Del peix s’aprofita tot! CUINA: Riccardo Radice, xef del restaurant Fishology, Barcelona + Núria Gustems, fundadora de GranBlau. Riccardo Radice, candidat a xef català de l’any el 2021, ens explicarà com aprofitar totes les parts del peix recorrent a tècniques ancestrals i modernes. Participa en l’esdeveniment un dels seus proveïdors de peix, Gran Blau.
- 18.00 h - Cook & Chat - La temporada i la proximitat a l’alta gastronomia, un repte impossible? Xerrada entre Artur Martínez, xef del restaurant Aürt, una estrella Michelin, i Carme Gasull, periodista i comunicadora. CUINA: Artur Martínez.
Co-expositors
- Pinullet. Formatgeria artesanal urbana; formatges i lactis ECO –Barcelona - pinullet.com
- Cervesa Cornèlia SCCL. Cooperativa de cervesa artesana - Baix Llobregat - cervesacornelia.net
- Ma! Condiments vius d'Àsia. Ferments i condiments japonesos i vegans - Barcelona - macondiments.com
- Es im-perfect. Conserves 100% naturals i vegetals amb inclusió laboral - Baix Llobregat - esimperfect.com
- Licors Onalic. Licors artesanals amb ingredients ecològics i de proximitat - Montgat - onalic.com
- Melvida. Mel artesana, de proximitat i pura - Serra de Collserola - melvida.cat
- Bioma Kombucha. Kombutxa ecològica, botànica i amb fruites de temporada - Barcelona - bioma.bio
- Melmelària, melmelades d'autora. Obrador artesanal de melmelades i chutney - Tiana - instagram.com/melmelaria
- Te lo sirvo verde. Consultoria en hostaleria sostenible - Barcelona - telosirvoverde.com
- El Petit Obrador - El Pèsol. Codonyat, figat, melmelades i més - Baix Llobregat - gastroteca.cat/on-comprar/el-petit-obrador-el-pesol